maslac od badema s cimetom.

Sve je počelo kada je moja majka odlučila izbaciti maslac iz obroka u kojem  je uživala uz prvu jutarnju kavu. Kaže da joj je to najdraži dio dana.. Vrela kava, feta kruha, maslac i med. Nema joj ljepšega!

I onda je otkrila maslac od badema.. I shvatila da joj je sada to najdraži dio dana. Vrela kava, feta kruha, MASLAC OD BADEMA i med. 10 minuta samo za nju…

Pa sam onda ja počela s tim njenim ritualom. Ja weekendom, kada ne moram trčati na posao. I uz sve navedeno dodam još u čašu svježe cijeđenog soka koji završi u blenderu jer mu dodam jednu cijelu voću i neku „superfood“. B se nikad ne buni. ❤

E pa vrijeme je da i s vama podjelim ovu divotu!

O bademu i njegovim svojstvima sam već tipkala, ako vaš više zanima slobodno kliknite. E sada je vrijeme da ih pretvorimo u nešto „mazivo“ i spremno za bilo kakav napad kreative.

Prvi put kada sam radila maslac od badema, bademi se nikako nisu htjeli pretvoriti u maslac. Ali baš nikako nikako. Naravno da me da me to natjeralo da još više zapnem jer ne odustanem dok mi nešto ne uspije. I onda dio po dio, trik po trik.. Odjednom.. Ta daaaam!! Kremasti kao nikada do tad! Kada je sve to rečeno dalo bi se zaključiti da je najvažniji sastojak za maslac od badema (ali i drugih orašastih plodova).. Strpljenje!

Za pripremu maslaca treba vam samo multipraktik/sjeckalica/blender. Pitaju me često koliko jak mora biti multipraktik. Mislim da to nije presudno, ali je olakšavajuća okolnost ako je nešto jači.

Maslac od badema odlična je zamjena klasičnom maslacu. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama, ali i raznim fitonutrijentima i vitaminom E.

Maslac se može raditi od sirovih badema, ali ih ja rađe popečem malo pečnici. Bademe je šteta ljuštiti jer njegova smeđa kožica sadrži antioksidanse poput flavonoida koji djeluju u sinergiji s vitaminom E i tako naš organizam obrane od „vanjskih napada“.

Opet s druge strane, kožica badema sadržava fitinsku kiselinu, spoj koji na sebe veže mineralne tvari poput željeza, cinka i kalcija te ih iz organizma izlučuje prije nego ih on stigne apsorbirati i iskoristiti. Kako bi uklonili fitinsku kiselinu, preporuča se namakati orašaste plodove jer na taj način postaju lakši za probavu i hranjiviji. Ako ih odlučite namakati, jako ih dobro posušite/popecite u pečnici prije nego krenete raditi maslac jer će vas u suprotnom zaostala voda malo zezati.Maslac od badema s cimetom

Maslac ne morate raditi isključivo od badema, možete se poigrati s lješnjacima, orasima, indijskim, kikirikijem.. Možete vi sve to smiksati zajedno! Princip izrade je isti, samo će vam trebati manje ili više vremena da se oraščić pretvori u maslac u ovisnosti o tome koji oraščić odaberete.

Paaa da vidimo kako se to radi…

Maslac od badema s cimetom

MASLAC OD BADEMA S CIMETOM

(1 šalica = 250mL)

300 g (2 šalice) badema

10 g (2 žlice) cimeta

2-3 žlice maslinovog ulja

prstohvatić soli

Maslac od badema s cimetom

  1. Zagrijte pečnicu na 120°C. Bademe raširite po plehu i stavite ih u zagrijanu pečnicu na 15-ak minuta samo da se malo ugriju i lagano dobiju onaj „pečeni“ okus (aaa razumjete!). Ukoliko ste ih odlučili prije namakati, pustite ih duže u pečnici, dok se u potpunosti ne osuše jer se voda i ulje baš i ne vole. Bacite oko svako toliko na njih da vam se izgore, ne vjerujem da ste ludi baš za time… Bademi se griju u pečnici iz dva razloga: prvi je da dobiju lagano zapečeni orašasti okus, a drugi je taj što topli bademi lakše otpuštaju svoje ulje pa se lakše dobije maslac.
  2. Tople bademe stavite u multipraktik/blender, sameljite ih do brašna pa dodajte prstohvatić soli. Nastavite miksati na najjače te svako toliko ugasite blender i gumenom špatulom skinite bademe koji su vam se sakupili po stjenkama blendera.
  3. Što više blendate, to će vam se smjesa više grijati i bademi će početi otpuštati svoje ulje. U jednom trenu ćete primjetiti kako su se počele stvarati male grude badema. Tada dodajte maslinovo ulje te nastavite blendati.
  4. Odjednom ćete primjetiti kako se polako stvara maslac koji će prvo biti jako gust i zrnati, ali nastavite li blendati dobiti ćete gadak i lako mazivi maslac.
  5. Na kraju, kada postane skroz tekući, dodajte cimet, još malo izblendajte i to je to! Taaaa dam!
  6. Maslac pospremite u staklenu teglicu i čuvajte ga u frižideru.

U ovisnosti o količini badema, jačini blendera i vjerojatno još nekim čimbenicima koje ja nisam prokužila trebat će vam 15-20 minuta da dobite namaz.

Kod nas obično nestne jako brzo, tako da nisam baš sigurna koliko se može čuvati, ali mislim da će dva tjedna u frižideru izdržati bez problema. Iako realno… Da vidim kome će toliko izdržati? =)

Ovo je osnovna verzija (mimo cimeta naravno!), tako da se slobodno s njom možete poigrati. Možete dodati različite začine, zasladiti ga s medom ili agavinim sirupom, možete mu dodati kakao pa na taj način dobiti čokoladni namaz. Ili možete nasjeckati malo badema na sitnije i ubaciti u namaz pa dobiti hrskavi namaz. Ima li vaša kreativnost granice?

Ja ga najčešće jedem namazanog na kruh s malo meda… A šta ćete.. Mamina kćer!

Ali vi ga možete dodati u smoothije, u razne kaše za dobro jutro (ili laku noć), energetske pločice i slično…

Eee sada da vas vidim! Brzo brzo na posao da nedjeljni doručak bude predivan!

Maslac od badema s cimetom

Čitamo se moji! =)