ljeto na pjatu.

Stiglo nam je napokon i ljeto! Ili.. skoro pa nam je i prošlo ljeto. Ja ne znam za vas, ali meni je proletjelo brzinom munje. Od početka planiranja ljetne knjižice pa do današnjeg dana imam osjećaj da sam trepnula dva puta.

Nadam se da guštate u ovom ljetu bili vi na moru ili u planinama. Ili doma pod klimom… Ja sam ovo ljeto odradila i jedno i drugo i treće! 😉 Dok smo mi klafrali okolo, najdraži susjedi su pazili i mazili vrt kako bi nas dočekao još bujniji. I stvarno je tako i bilo!

Ove smo godine na proljeće prvi puta napravili gredice i dignuli dio vrta gdje smo sadili plodovite vrste nekih 20 cm od zemlje. Gredice smo napunili mješavinom konjskog gnojiva i kompostom kojeg smo dobili raspadom svih biljaka koje smo skupljali prethodne godine. I moram vam reći.. Super plodna je ta kombinacija!

Bez obzira na to što se cijelo ljeto borimo sa smrdljivim martinima koji buše pomidore, oni su super rodili. Ove godine ima i paprika na pretek. I svi znamo što to znači… Kiseeeeljeeenje! Patlidžani su tek sada krenuli. Svake godine početkom ljeta, kada sve počne rasti, se zabrinem jer patlidžani tada ne daju cvjetiće, ali oni su kod nas malo kasnija vrsta – počnu cvjetati krajem 7. mjeseca i daju puuuno plodova u 8. mjesecu. Jedino tikvice su malo podbacile ove godine. Ali nema veze… Susjedi (ili majka) uvijek imaju koju tikvicu viška. 😉

Cijela ova moja priča ima neki cilj…

Priroda ima neku svoju ravnotežu i smo ti koji se prilagođavamo, pripremamo jela s onime što je naraslo. Isto tako, cilj je da pripremamo jela od sezonskih namirnica jer su u tom trenu one nekako najbogatije okusom, ali i hranjivim tvarima.

Za uzgoj vlastitog povrća ili začinskog bilja nije potrebno imati veliki vrt, ponekad je dovoljan mali kutak na balkonu ili jedna šira daska na osunčanom prozoru. Uzgajanjem vlastite hrane dobijemo osjećaj za sezonalnost, a s time i bolju kontrolu nad kvalitetom hrane koje jedemo.

Nego recite vi meni… Što vama ovih dana treba osim puno sunca, svježe povrće i začini, malo maslinovog ulja i aceta balsamica?

Dobro ajde, i jedan dobro zagrijani roštilj…

Ljetna knjižica ima nešto manje nutri savjeta, pokoji savjet i nešto više recepata jer u ljetu treba samo guštati!

Stoga… Ne treba ga posebno predstavljati…

Ljeto.

Veselim se čuti vaš feedback na knjižicu i nadam se da ćete u njoj uživati jednako kao što ja uživam u svim receptima koji su u njoj! A bilo ih je teško odabrati..

Ako želite možete podržati moj rad tako da me vodite na #CafelićKrozGodišnjaDoba preko Ko-fi platforme.
Ko-fi je platforma na kojoj možete podržati male kreatore tako da ih “počastite (virtualnom) kavom”. Puštam vam maleni botun pa ako se nekome ide na kavu… 😉

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Hvala vam za svaki cafelić! ❤

Ako još niste upoznati s mojom malenom serijom e-knjižica posvećenoj sezonskim namirnicama, puštam vam linkove pa možete škicnuti.

zima na pjatu.
proljeće na pjatu.
jesen na pjatu.

Ako pripremiš nešto iz knjižica ili upotrijebiš neki trik slobodno me tagiraj s @ivafi_healthylittletooth na Instagramu ili s @HealthyLittleTooth na Facebooku, a možeš dodati i hešteg #PričeOGodišnjimDobima #LjetoNaPjatu da te ja lako nađem! 😉

Slobodno mi pošalji poruku ili mi se javi preko društvenih mreža! Uvijek sam sretna kada te čujem!

Iii iii.. Ako ne želiš propustiti “Jesen na pjatu”, pretplati se na newsletter. Puštam kućicu!

Siii juuu!