džem od ljubičastog luka.

Znate za onaj izraz „Peanut butter everything“? E kod mene je „Džem od luka everything“!

Ako je na jednom mjestu ponuđen džem od luka kao umak, ja biram to. Ako je negdje ponuđen burger s džemom, ja biram njega. Ako netko radi sendvič s džemom od luka, ja ću jesti njega. Ili na ljetnoj plati za guštanje, uvijek biram džem od luka. Well, you get the point!

Mislim da sam džem od luka prvi puta radila prošlo ili pretprošlo ljeto. I sjećam se da smo ga mazali na grillani kruh te smo gore složili gorgonzolu piccante, kruške narezane na tanko, tanko i rukolu iz vrta. Znači.. Za poluuuuditi fino! Onda sam radila istu kombinaciju na pizzi… Ako oduzmemo gorgonzolu koja se karbonizirala u pećnici, ispalo je top!

E pa mislim da je vrijeme da recept za džem od luka završi i na blogu!

Flatlay sastojaka za džem od luka
Flatlay ljubičastog luka nasjeckanog na polumjesece
Zašto džem, a ne marmelada..?

Marmelada, za razliku od džema, ne sadržava komade voća (ili u ovom slučaju povrća) već mora biti skroz svilenkasta i glatka. S druge strane, kod džema se preporuča da se tu i tamo nađe koji komad, pa čak i nedovoljno termički obrađeni. Pošto ja luk nisam pasirala već sam pustila na „trakice“, nazvala sam ga džem od luka. A pekmez je skroooz treća stvar! Kao npr. ovaj od šljiva! Uh, i taj je dobar bio!

Džem od luka je super jednostavno za napraviti. Treba vam par glavica luka po želji, malo smeđeg šećera ili melase, dobrog aceta balsamica i dobrog soja sosa. I poslije dodajete začine po želji – ja sam ovog puta dodala grančice svježeg timijana.

Lukovice u zemlji na suncu

Doduše, ima par caka i cakica koje sam ja skužila dok sam ga pripremala pa možda posluži:

 1. Luk narežite na pola pa na trakice, niti predebele niti pretanke. Ako su tanke na kraju će vam ostati mini niti od luka, ako narežete predebele, kuhat ćete džem 100 godina. Tako negdje na 3-4 mm debljine.
 2. Luk se radi duže vrijeme na laganoj, laganoj vatri, uz miješanje. Ako pojačate vatru ili odete „samo nešto napraviti“, postoji mogućnost da vam luk izgori što nikako nije poželjna karakteristika.
 3. Nemojte natrpati tavu! Bolje je džem raditi u dvije ture ili na dvije tave nego prepuniti jednu. Ako prepunite, tekućina koju ispušta luk ostat će vam u tavi i on će se više kuhati nego karamelizirati. I luk je kao špinat – kada ga sirovog ubacite u tavu izgledat će vam kao da kuhate tonu, ali nakon 20 minuta ostat će taman luka za napuniti jednu teglicu. Moram priznati da sam prvi puta ostala malo razočarana s količinom gotovog džema s obzirom na količinu s kojom sam počela. Kažem, kao špinat!
 4. Smeđi šećer ili melasa puno su bolji odabir nego bijeli šećer – okus bude puno kompleksniji.
 5. Koristite kombinaciju maslaca i maslinovog ulja za termičku obradu. Maslac je jako fin u ovoj kombinaciji, ali izgori dok kažeš keks! Dodatak maslinovog ulja stabilizira temperaturu dimljenja maslaca.
 6. I na kraju dodatkom tekućih sastojaka, pokupite sve ono što se „zalijepilo“ za tavu – to je naaaajfiniji dio!
 7. Džem je slađi dok je topao, da vas ne iznenadi. Govorim to jer sam ja uporno dodavala šećer pa aceto pa šećer pa aceto i nikako da ubodem pravi omjer. Tren mi je bilo preslatko, tren previše kiselo, ali kada se džem ohladi, sve nekako sjedne na svoje mjesto.

Pali roštilj bejbe! Proljeće nam je napokon stiglo! Wuuhuu!

DŽEM OD LJUBIČASTOG LUKA

– 1 manja teglica –

400 g (3 srednje glavice) ljubičastog luka
30 g smeđeg šećera ili melase
3 žlice aceta balsamica
2 žlice soja sosa
4 žlice vode
10 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
5-6 grančica timijana

 1. Luk narežite na polumjesece debljine 3-4 mm.
 2. Na tavu promjera 26 cm dodajte maslac i maslinovo ulje te ih zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Kada se otopi i počne pucketati, dodajte luk.
 3. Luk dinstajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon cca 5 minuta trebao bi početi polako otpuštati vodu i „venuti“. Pazite da vam ne zagori!
 4. Nakon 15-ak minuta luk će već dobro omekšati pa mu dodajte smeđi šećer/melasu te dinstajte još par minuta dok se šećer malo ne karamelizira. Zadnju minutu možete malo pojačati vatru. Ali malo…
 5. U čaši pomiješate aceto balsamico, soja sos i vodu te polijte preko karameliziranog luka te mu dodajte grančice timijana. Dinstajte još par minuta da se svi okusi sjedine. Po potrebi možete dodati malo više vode jer će se hlađenjem džem stisnuti pa ćete dobiti dosta gustu mazalicu.
 6. Topli džem od luka prebacite u toplu steriliziranu teglicu (kako ju sterilizirati možete pogledati ovdje) te ju zatvorite i pustite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Hlađenjem bi se trebao napraviti vakuum koji možete provjeriti na poklopcu (ako je, ne čujete onaj klik klik kada stisnete poklopac već je poklopac uvučen).
 7. Kada džem otvorite čuvajte ga u frižideru i potrošite.. Iskreno ne znam.. Do sada mi se ni jednom nije dogodilo da se pokvario.
Džem od luka u teglici na stolu
Džem od luka namazan na kruhu

Vi se naravno možete poigrati s okusima: dodati možda malo crnog vina ili soka od limuna, probajte ubaciti lovora ili možda čak đumbira (vidiš, to nije loša ideja! morala bi isprobati!).

Iiii samo FYI. Nikas i Konzum još ovaj weekend imaju 20% popusta na Kikkoman i Tabasco proizvode (ja sam si uzela dodatno Srirachu i sada škicam onaj Teriyaki umak s češnjakom). Iiiii možete igrati nagradnu igru za osvojiti roštilj. Ali nemojte igrati jer ja igram.. 😉 Škicam takav roštilj već mjesecima. Hvala na razumjevanju! 🙂

Siiii juuu!

Recept je nastao u suradnji s Nikasom.