zima na pjatu.

U današnje vrijeme, kada na policama supermarketa tijekom cijele godine možemo pronaći voće i povrće po našoj želji, počeli smo gubiti doticaj sa sezonskim namirnicama i idejom što one zapravo predstavljaju. Moderna prehrana i globalna povezanost omogućile su nam da jedemo rajčice tijekom zime i cijedimo sok od naranče tijekom ljeta.

Priroda se pobrinula da nam pruži određene namirnice u periodu godine kada su nam one najpotrebnije stoga prednost treba dati onim vrstama voća i povrća koje su u tom periodu na vrhuncu zrelosti i spremne za konzumaciju.

Sezonske namirnice, osim što su ukusnije i pristupačnije cijenom, bogatije su hranjivim tvarima, a njihov uzgoj zahtijeva manju količinu pesticida i drugih kemikalija. Pored toga, konzumacija sezonskih namirnica pridonosi raznovrsnosti u našoj prehrani, što je uz umjerenost i ravnotežu jedan od osnovnih principa pravilne prehrane.

Ako me malo duže pratite i posjećujete moj mali blog primijetit ćete kako recepti koje tipkam prate godišnja doba, a samim time i sezonske namirnice. Vodeći se time došla sam na ideju da sakupim sve zimske recepte u jednom postu kako bi bilo preglednije. Pogotovo jer sam skužila da imam puno recepata sa kupusnjačama i tamnozelenim lisnatim povrćem.

I jednog dana mi je samo sinulo!!

Zašto ja ne bi sve to skupila na jedno mjesto u obliku malene knjižice?

Na tu super ideju me potaknula Ana-Marija s bloga Da mi je nešto slatko… Ana-Marija mi skoro svaki mjesec (i ne samo meni) putem newslettera na mail šalje malene PDFove koje prekrivaju određenu tematiku. I što je najslađe od svega svi su ti PDFovi spremljeni na njezinoj maloj šarenoj polici. Toplo savjetujem da se pretplatite. ❤

Uglaaaavnom.. Ova knjižica je prvi dio „Priča o godišnjim dobima“. Ideja mi je da svako godišnje doba sakupim par recepata i nekoliko savjeta u jedan maleni PDF. Onako.. Za moje gušte. Iako se nadam da će ipak biti malo i za vaše.

Da ne dužim.

Predstavljam vam…

Zimu.

Ako želite možete podržati moj rad tako da me vodite na #CafelićKrozGodišnjaDoba preko Ko-fi platforme.
Ko-fi je platforma na kojoj možete podržati male kreatore tako da ih “počastite (virtualnom) kavom”. Puštam vam maleni botun pa ako se nekome ide na kavu… 😉

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Hvala vam za svaki cafelić! ❤

A ako još niste upoznati s mojom malenom serijom “Priče o godišnjim dobima”, puštam vam linkove pa možete škicnuti.

ljeto na pjatu.
proljeće na pjatu.
jesen na pjatu.

Ako pripremiš nešto iz knjižica ili upotrijebiš neki trik slobodno me tagiraj s @ivafi_healthylittletooth na Instagramu ili s @HealthyLittleTooth na Facebooku, a možeš dodati i hešteg #PričeOGodišnjimDobima #ZimaNaPjatu (za zimske recepte) da te ja lako nađem! 😉

Slobodno mi pošalji poruku ili mi se javi preko društvenih mreža! Uvijek sam sretna kada te čujem!

Iii iii.. Ako ne želiš propustiti neke nove avanture koje mi se već duže vrijeme motaju o glavi (da, da, nove knjižice s novim temama), pretplati se na newsletter. Puštam kućicu!

Nadam se da će vam se svidjeti. ❤