zima na pjatu.

U današnje vrijeme, kada na policama supermarketa tijekom cijele godine možemo pronaći voće i povrće po našoj želji, počeli smo gubiti doticaj sa sezonskim namirnicama i idejom što one zapravo predstavljaju. Moderna prehrana i globalna povezanost omogućile su nam da jedemo rajčice tijekom zime i cijedimo sok od naranče tijekom ljeta.

Priroda se pobrinula da nam pruži određene namirnice u periodu godine kada su nam one najpotrebnije stoga prednost treba dati onim vrstama voća i povrća koje su u tom periodu na vrhuncu zrelosti i spremne za konzumaciju.

Sezonske namirnice, osim što su ukusnije i pristupačnije cijenom, bogatije su hranjivim tvarima, a njihov uzgoj zahtijeva manju količinu pesticida i drugih kemikalija. Pored toga, konzumacija sezonskih namirnica pridonosi raznovrsnosti u našoj prehrani, što je uz umjerenost i ravnotežu jedan od osnovnih principa pravilne prehrane.

Ako me malo duže pratite i posjećujete moj mali blog primijetit ćete kako recepti koje tipkam prate godišnja doba, a samim time i sezonske namirnice. Vodeći se time došla sam na ideju da sakupim sve zimske recepte u jednom postu kako bi bilo preglednije. Pogotovo jer sam skužila da imam puno recepata sa kupusnjačama i tamnozelenim lisnatim povrćem.

I jednog dana mi je samo sinulo!!

Zašto ja ne bi sve to skupila na jedno mjesto u obliku malene knjižice?

Na tu super ideju me potaknula Ana-Marija s bloga Da mi je nešto slatko… Ana-Marija mi skoro svaki mjesec (i ne samo meni) putem newslettera na mail šalje malene PDFove koje prekrivaju određenu tematiku. I što je najslađe od svega svi su ti PDFovi spremljeni na njezinoj maloj šarenoj polici. Toplo savjetujem da se pretplatite. ❤

Uglaaaavnom.. Ova knjižica je prvi dio „Priča o godišnjim dobima“. Ideja mi je da svako godišnje doba sakupim par recepata i nekoliko savjeta u jedan maleni PDF. Onako.. Za moje gušte. Iako se nadam da će ipak biti malo i za vaše.

Da ne dužim.

Predstavljam vam…

Zimu.

Nadam se da će vam se svidjeti. ❤