jedem pametno, kuham odgovorno – besplatni priručnik s receptima.

Srce radi bum bum bum! ❤

Razmišljam kako započeti ovaj post jer sam prepuna emocija pa je u glavi štrahaus. Možda najbolje da s ovom divnom pričom krenem ispočetka…

Moja draga Mateja s Food & Mood bloga me nazvala jedan dan pred kraj proljeća i rekla da ima jednu odličnu ideju i da bi voljela da i ja sudjelujem. Ako ste listali njezin blog, znat ćete da sam bez razmišljanja rekla da. Razmišljala sam ja o toj ideji još prošlog ljeta, ali mi je očito trebao netko da me malo pogura..  I tu je počela naša višemjesečna avantura!

Ako me pratite neko vrijeme primijetit ćete da puno pričam o lokalnoj i sezonskoj hrani, razmišljam o tome otkuda moja hrana dolazi, koliki je put prešla i koliko je nutritivno bogata. Današnja svjetska povezanost omogućila nam je da cijelu godinu imamo namirnice koje poželimo, pa čak i one koje ne rastu u našem podneblju i one koje u tom trenutku nisu u sezoni. Također, zbog ubrzanog razvoja i povećanja populacije, veća je potreba za proizvodnjom hrane, a s njom se i otpad od iste.

Zašto je važno pričati o otpadu od hrane?

Ja sam ostala paf kada sam saznala da svake godine pojedinac u Hrvatskoj baci oko 75 kg hrane (Ilakovac i sur., 2019). 75 kg hrane! Istina je, u ovu brojku upada, osim jestivog dijela, i onaj koji nemamo naviku jesti poput ljuske luka ili kore krumpira. Svejedno, 75 kg mi se čini baš puno..

Na gubitke za vrijeme proizvodnje, transporta i skladištenja ćemo teško utjecati, ali zato možemo utjecati na to kako ćemo se ophoditi prema namirnicama i hrani od trenutka kada one dospiju u naše ruke jer čak 53% od ukupnog otpada od hrane stvaramo mi potrošači, kao zadnji dio lanca.

Ne znam ako se sjećate, ali prije par mjeseci postavila sam vam par pitanja vezana uz otpad od hrane i rezultati su bili sljedeći:

Kada se to sve zbroji najčešći razlozi zbog kojih dolazi do odbacivanja hrane su sljedeći: hrana se pokvari ili joj istekne rok trajanja ili skuhamo preveliku količinu pa ne znamo što napraviti s ostacima. Najčešće bacamo voće i povrće, mliječne proizvode i kruh pa idem s pretpostavkom da se to događa zato što se preračunamo i kupimo velike količine svježe hrane koju na kraju ne pojedemo.

S tim idejama smo Mateja i ja početkom ljeta počele pripremati jedan maleni priručnik/knjižicu/kuharicu koja će svima nama pomoći da smanjimo otpad od hrane. Ideja je bila s jedne strane ubaciti savjete koji će biti praktični kako bi smanjili prekomjernu kupovinu, a samim time i propadanje hrane, a sa druge strane recepte čiji će glavni sastojci biti ostaci od jela. Mislile smo sve to spakirati u jedan maleni PDF i podijeliti to u nekom malenom kutku interneta. Kako su dani prolazili, imale smo sve više i više ideja koje bi mogle ukomponirati u našu knjižicu pa se taj naš maleni PDF pretvorio u pravog, pravcatog, velikog bucu!

Išle smo na ideju da vas provedemo cijeli putem: od planiranja kupovine, preko kupovine same, što s namirnicama kada dođete doma, kako pripremati obroke, kako konzervirati hranu koja ostane i što napraviti s ostacima. Uz naravno puuunooo finih recepata!

Pa da ne duljim dalje… Puštam vam link kako bi počeli listati našeg bucu! No, kliknite za preuzimanje.. 😉

Nemojte se prepasti što je težak, išle smo s idejom da će možda netko htjeti isprintati PDF pa nam je bilo bitno da kvaliteta fotki bude dobra.

Ako se odlučite printati evo vam samo dva savjeta:

  1. Ideja je da se printa u A5 formatu. Sve će se lijepo vidjeti, ne brinite.
  2. Naslovu stranicu printajte posebno, a onda vam 2. i 3. strana idu zajedno (2. je lijeva, 3. je desna strana na papiru), 4. i 5. zajedno i tako dalje. Bitno je da ste tako printa jer se neke priče protežu na dvije stranice pa da vam budu lijepo složene lijeva i desna (excuse moi na mom OCD-u 😊, oprostit ćete mi).

Što vam drugo mogu reći nego veliko hvala što ste kliknuli i što sudjelujete u ovoj maloj priči koju smo Mateja i ja stvorile. Nadam se da će vam se svidjeti i da ćete „pokupiti“ neke savjete. Jer, svijet mijenjamo malim promjenama, a one dolaze od nas samih.

Naša mašta i želje nemaju kraja, a i mislimo da je ovo važna tema o kojoj želimo pričati i dijeliti savjete, recepte i iskustva pa bi voljele, možda, jednog dana ovaj priručnik proširiti s još savjeta i finih recepata u jedno tiskano izdanje! Ideja je još puuuunooo, čuvamo ih sve na jednom posebnom mjestu. I sanjamo…

Hvala Kefirku, Pčelarko omotima i Wecku što su naši mali partneri u ovom projektu.

I najviše hvala tebi Mateja što si trpila sve moje ludosti ove mjesece, i moje ravnanje, i sve moje desne i lijeve strane, i moje „ne bullete“ i višesatne razgovore preko mobitela. I sva sreća meni na tvojim predivnim fotkama i lijepom „ne razgovornom“ hrvatskom! ❤

Šaljem vam zagrljaje!