marinirani oslić u sezamu.

Sutra može biti dan za nešto aromatično i soja sosasto i limunasto i hrskavo za ručak! I riblje! Jer… Riba bar jednom tjedno, jel da? 😉

Oslić na tanjuru

Znate i sami da sam pobornik sezonske i lokalne hrane, ali moram priznati da je isprobavanje novih jela moja slaba točka. Mislim da bi voljela otputovati u istočnu i jugoistočnu Aziju samo da isprobam njihovu lokalnu kuhinju.

Eee obzirom da ja sigurno još neko vrijeme neću kod njih, odlučila sam njih pozvati ovdje kod sebe. Volim pokusirati s novim namirnicama, novim začinima i novim umacima pa sam se tako odlučila poigrati s novim Kikkoman Ponzu umakom. Inače jako volim Kikkoman umake, ima ih za svakakve gušte i ne koristim ih nužno samo kada radim neko jelo inspirirano azijskom kuhinjom.

Riba marinirana u umaku

Uglavnom… Da vas provozam kroz moj brainstorming kada sam vidjela taj umak. Obzirom da Ponzu umak žonglira negdje između soja sosa i soka od limuna mislila sam da će odlična ideja biti marinirati neku sirovu ribu u tom umaku pa napraviti neku zdjelu s povrćem, neki wannabe Poke bowl. Onda mi je palo na pamet da bi mogla marinirati neku našu lokalnu, relativno jeftinu i lako dostupnu ribu poput s(a)rdela, inćuna ili skuše umjesto tune ili lososa. Ali kada se jede sirova riba treba biti siguran, ali siguran da je riba svježa. A to ćeš najbolje saznati od pouzdanog ribara ili prodavača u ribarnici.

Nego, kako prepoznati svježu ribu? Svježa riba će biti sjajna i čvrsta, imati će bistre i ispupčene oči i mirisati će „po moru“. Ako riba stoji ona počinje gubiti vodu i meso joj omekša pa postane mljeckavo, oči postanu mutno-bijele i uvuku se te, naravno, riba… Well, ne miriše više „po moru“. Osim toga, u staroj ribi povećava se razina histamina i postoji mogućnost razvoja malih Anisakis crvića (ne brinite, vide se golim okom!).

Svježu ćete ribu lako prepoznati – ona je sjajna i čvrsta, ima bistre i ispupčene oči te miriše po moru

Jedan od problema koji se može javiti kod ribe je razvijanje histamina. Mi histamin poznajemo kao medijatora alergijskih reakcija što znači kada npr. pojedemo nešto na što smo alergični u našem tijelu dolazi do niza lančanih reakcija koje su potaknute imunološkim sustavom na kraju kojih se oslobađaju mnogi spojevi, a među njima i histamin. Rezultat alergijske reakcije mogu biti probavne tegobe, svrab/plikovi/crvenilo na koži ili problemi s dišnim sustavom. U tom slučaju popijemo neki „antihistaminik“ i bude nam bolje. Osim ako nemamo jaču alergijsku reakciju, gdje nam je onda potrebna liječnička intervencija.

Skrenula sam malo s priče… Kod ribe se stajanjem iz histidina bakterijskim djelovanjem razvija histamin što znači da konzumiranjem ne-sviježe (da na kažem stare) ribe postoji mogućnost od razvijanja reakcije pogotovo kod osoba koje su intolerantne na histamin. I to može biti poprilično opasno. Zanimljivo je da plava riba poput srdela, tune, skuše ili inćuna  sadrži puno više histidina nego bijela riba poput oslića, brancina, orade ili zubatca što znači da kod plave ribe postoji puno veća vjerojatnost da će doći do razvijanja histamina nego kod bijele ribe. Osim u ribi, histamin može biti prisutan u drugim namirnicama poput siru, vinu, kiselom kupusu, pivu i fermentiranim mliječnim proizvodima pa osobe koje su intolerantne na histamin trebale bi pripaziti i na navedene namirnice.

I bitno je znati!! Jednom kada histamin nastane nikakva termička obrada, dimljenje, soljenje ili zamrzavanje ga ne može „izbiti“ iz ribe. Što znači da je jedini način da riješimo taj problem jest da riba bude pohranjena na hladnom, hladnom od ulova do pripreme. Što me vraća na početak priče – upoznaj svog ribara!

Što onda vi možete napraviti po tom pitanju? Kada kupite svježu ribu, pokušajte ju pripremiti isti dan. Ako niste u mogućnosti, očistite ribu (ljuske, utrobu, ako je potrebno i glavu) te ju stavite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru – i opet, pokušajte ju napraviti sutradan. Neočišćena riba se uvijek brže pokvari. Svježa riba ne ostaje jako dugo svježa, osim ako ju naravno ne zamrznete.

Nego, da se ja vratim na svoj tok misli što se ovog recepta tiče. Na kraju sam zbog svih navedenih razloga odlučila da neću pripremati sirovu ribu već ću ju termički obraditi. Ali ne prije nego ju mariniram u umaku.. I tu nastupa mogući recept za sutra! Ja sam bila toliiiikooo oduševljena da sam ga sutradan opet ponovila.. I sačuvala dva fileta dan poslije za marendu na poslu. My oh my!!

Idu me te ribice u sokovima agruma!! Imate i recept za s(a)rdele u narančinom soku.

Spremni za mariniranje?

Marinirani oslić u sezamu

– za dvije osobe –

Sastojci

400 g fileta oslića
10 žlica Kikkoman Ponzu umaka
3 žlice maslinovog ulja + ulje za premazivanje
1 veći režanj češnjaka
6 žlica sezama
2 žlice brašna
1 žlica krušnih mrvica
1 žličica gustina

Priprema

  1. U posudu gdje ćete marinirati ribu dodajte Kikkoman Ponzu umak, 3 žlice maslinovog ulja te češnjak narezan na ploškice. Pokušajte odabrati filete oslića tako da vam budu iste debljine, po potrebi duže filete oslića razrežite na pola. Možete koristiti i smrznute filete, samo ih, naravno, prije odmrznite (polako u frižideru!). Marinadi dodajte filete oslića te marinirajte 15-ak minuta u poklopljenoj posudi. Ribu, pogotovo nježnu ribu kao što je oslić, dovoljno je kratko marinirati obzirom da marinada lako „uđe“ u meso.
  2. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  3. U drugu posudu pomiješajte sezam, brašno, krušne mrvice i gustin – ova će vam mješavina služiti za paniranje.
  4. Nakon 15-ak minuta filet oslića izvadite iz marinade, uklonite češnjak, pustite da se malo ocijedi (možete i lagano lagano ribu potapkati papirnatim ručnikom) te ga uvaljajte s obje strane u mješavinu sa sezamom. Jaje u ovom slučaju nije potrebno obzirom na marinadu na koju će se zalijepiti sezamove sjemenke.
  5. Filete oslića poslažite na pleh obložen papirom za pečenje, kistićem premažite s malo maslinovog ulja te stavite u pećnicu na 15-ak minuta. Bitno je da dugo ne stoji u pećnici obzirom da se riba brzo termički obradi, a sezam brzo izgori.
  6. Dok se oslić peče, ostatak marinade stavite u manji lončić na laganu vatru da se marinada reducira kako bi dobili slano-limunasti umak. Kasnije taj umak možete preliti preko ribe ili njime začiniti salatu ili ga “potočati” s kruhom.
  7. Kada izvadite oslić iz pećnice pustite ga 5 minuta da odleži kako vam se ne bi raspadao.

Oslić u sezamu možete poslužiti sa raznim salatama, žitaricama, u sendviču ili u tortilji. Ili jedan maleni komad pojesti s nogu. Ja sam u svojem uživala uz jednu hladnu salatu od cous-cousa i graška. I sutradan u sendviču na poslu. My oh myyy!

Siii juuu!

Iva ❤

Izvor informacija:
1. Histaminsko otrovanje morskom ribom, Nosić.M (2010)

Recept je nastao u suradnji s Nikasom.