jedem lokalno.

Ciao ljudići moji dragi.. Nadam se da ste dobro i da su vaši najdraži dobro..

Nisam baš od početka ove socijalne izolacije bila pametna što da napišem pa nisam pisala ništa, ali mislim da je vrijeme da i ja na neki način pridonesem mojoj okolini i barem malo na neki način pomognem.

Obzirom na situaciju koja nas trenutno okružuje trebali bi više nego inače razmišljati o svojoj prehrani, iz više razloga.

Povrće

Prvenstveno da jedemo nutritivno bogatu hranu! Što znači da bi se na našem tanjuru svakodnevno trebali nalaziti obroci bogati povrćem i voćem obzirom da su to namirnice bogate vitaminima, mineralnim tvarima, vlaknima, ali i fitokemikalijama koji djeluju kao obrambeni mehanizmi u našem organizmu. Osim ako nemate nekih zdravstvenih ili inih razloga zašto posegnuti za dodacima prehrani, cjelovita hrana je uvijek, ali uvijek bolji izbor!

Drugo, moram se osvrnuti na gomilanje (često nutritivno siromašne) hrane… Slažem se s time da, u trenutku kada odlučite ići u dućan, kupite malo više hrane, ali isključivo iz razloga da ne morate ubrzo opet ići. Opet, s druge strane, moramo sada, više nego ikada razmišljati o tome što kupujemo, koliki je rok trajanja svakom proizvodu i isplanirati prehranu tako da se hrana na kraju dana ne baca nego iskoristi nabolje što može. Razmislite i o zamrzavanju namirnica, ili čak cijelih gotovih obroka prije nego propadnu.

Povrće

Obzirom da su tržnice zatvorene, lokalni OPG-ovi su odlučili svoje namirnice prodavati preko interneta na način da se kod njih naruči te se večina toga može dostaviti na kućni prag. Na taj način jedemo lokalnu hranu koja nije proputovala pola svijeta, ali i potičemo naše sugrađane u ovim… Manje lijepim trenucima.

Stoga, odlučila sam napraviti mali popis OPG-ova ili mjesta gdje se u Istri (istina ponajviše u Puli) može kupiti hrana, a kod nekih dostaviti i na kućni prag. Nadam se da će vam biti od pomoći…

PLATFORME

 1. Lokalitet

Lokalitet

LOCAL-EAT-AT je virtualna OPG Tržnica koja okuplja OPG-ove iz lokalnih ruralnih područja na jednom mjestu te na taj način nama omogućava da naručimo lokalne proizvode koji će biti dostavljeni na našu kućnu adresu.

Funkcionira na način da kupac naruči proizvode po želji od 7h do 14h te mu ti proizvodi budu dostavljeni na adresu između 16h i 20h. Narudžbe su moguće ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Svi naručeni proizvodi od različitih OPG-ova stižu u jednom paketu. Dostava je 30kn, a minimalni iznos za narudžbu je 200kn. Platiti se trenutno može samo uplatom na račun (gotovina je trenutno out zbog ove blesave korone!). I naravno, dostava je beskontaknta i po svim uputama stožera.

Lokalitet dostavlja na području Pule, odnosno na mjestima s poštanskim brojem 52100 i Rovinja, poštanskog broja 52210.

Također, ako ste OPG u Istri i želite negdje prodavati svoje proizvode slobodno im pišite! Proizvođači ne moraju brinuti o isporuci proizvoda, kao ni o prodaji koja se vrši preko virtualne tržnice.

POVRĆE

 1. OPG Siljan/Kampanjola

Kampanjola

Kako reče Kampanjola „Štimani, kako smo blokani doma, Kampanjola gre u dostavu.“

I tako su se još jednom sakupili Darko Pekica i njegovi kompanjoni Korina i Dorian Siljan i odlučili na naš kućni prag dostavljati Kampanjola biru, Eko Peko mliječne proizvode i Eko Siljan povrće. Skupa s njima skompao se i Nikola Bodiša koji je donio svoj med tako da možete sve naručiti da vam sve skupa dođe odjednom na kućnu adresu.

Narudžbu možete napraviti tako da im pošaljete poruku s narudžbom i adresom na 098/934-8231, a med na 095/564-2829 (Ana). Oko načina dostave i plaćanja se onda dogovarate s njima.

Namirnice dostavljaju utorkom i petkom u Pulu te četvrtkom u Rovinj. Možda će uskoro do Labina i Barbarige. =)

Morete naručiti:

Kampanjola bira – karton mix – 20 kom – 200 kn (da brže pasaju dani stavili smo antikorona cijenu)
Eko Peko – skuta, skuta u žuru, jogurt, sir škripavac

Eko Siljan – sadnice (salata, kupus, kauli, brokula, korabica, a uskoro će biti i pomidora, krastavaca, paprike, malancana, tikvica, šelina, peršina).

Još ako se, kada budete naručivali, dogovorite sa susjedima pa da se sve dostavi odjednom, bilo bi zaaakooon! 😉

UPDEJT – zbog toga što je sada prijelazno razdoblje, povrća baš i nema pa zbog toga košarice povrća trenutno nisu dostupne! Ali ima eko sadnicaaaa!
Eko Siljan – košarica povrća – manja – 50 kn / veća – 80 kn

 1. OPG Grbac

OPG Grbac nema dostavu, ali možete ići po povrće na njihov štandić iznad stadiona Aldo Drosina (Lošinjska 21).

Rade svaki dan od 9h do 17h. Osim što možete kupiti povrće i voće u slobodnoj prodaji, pripremaju također malene i velike košarice punjene sa sezonskim povrćem. Ja uzmem malu košaricu kada idem kod njih i bude mi dovoljno za tjedan dana, čak mislim da bi bilo dovoljno za dvije osobe za tjedan dana. A nisam osoba koja jede malo povrća.. =)

OPG Grbac ima u ponudi i domaća jaja!

Pošaljite im slobodno poruku na 099/293-1502 i naručite si košarice pa ih sutradan samo pokupite. Mala košarica je 40kn, velika 60kn.

 1. OPG Petrović

Sigurno znate tetu Borku na tržnici. Meni ju je baba pokazala jednom prilikom kada sam išla s njom đir po tržnici. Kaže „evo Iva, ja povrće kupujem kod tete Borke“. Sa njom na tržnici uvijek bude neka draga cura tako da uvijek rado odem do njih.

Sada kada ne možemo na tržnicu, teta Borka odnosno OPG Petrović ima svoje povrće po koje možete proći u Šikiće (objasne vam točnu lokaciju kada ih zovnete). Po dogovoru je moguće dogovoriti se drugačije. Ugl, zovnete ih dan prije na broj telefona 097/654-1951 i možete skoknuti kod njih po svoje povrće od 9 do 12 sati.

U ponudi su: blitva, špinat, poriluk, kelj, raštika, sve za juhu, krumpir, luk (mladi i stari), češnjak (mladi i stari), rotkvica, peršin, radić, matovilac i rukola.

 1. OPG Laginja

Kod OPG Laginja možete naći svaaaašta!

Ponuda je sljedeća:

1. Blitva 12kn/kg
3. Karfiol 12kn/kg
4. Kelj 8kn/kg
5. Kupus 8kn/kg
6. Poriluk 12kn/kg
7. Zelena salata 20kn/kg
8. Mlada rukola 60kn/kg
9. Prokulice 20kn/kg
10. Rotkvice 5 kn/mac (količine za prodaju su trenutno ograničene jer im je tek početak pa većina još treba narasti)
11. Divlji radić 30kn/kg
12. Sadnice jagoda 5kn/komad

Dostavljaju svakodnevno na području Pule i okolice, i to od ponedjeljka do petka iza 18 sati, a subotu i nedjelju iza 17 sati.
Za narudžbe se isključivo SMS, viberom ili whatsupom javite Vanji na broj 098/171-0966 svakim danom od 7 do 23h. Ovisno o količinama dnevnih narudžbi, dostave se izvrše najčešće unutar 12-48 sati.

Pošaljete popis sa količinom, ime i prezime i adresu za dostavu na gore natipkan broj mobitela.

MLIJEČNI PROIZVODI

 1. Vesna Loborika

Ako ste u Istri sigurno ste čuli za sireve iz Loborike. Kod Vesne ćete naći sve od mlijeka, skute, jogurta do mekih i tvrdih sireva. Super je što rade i različite pakete različitih veličina.

Dostavljaju svaki dan osim nedjelje na području Pule, a petkom za sada na područjima Kaštelira, Poreča i Rovinja. Ako bude promjena, sigurno pratim i updejtam.

Narudžbe primaju na inbox FB, na mail info@vesna.hr te na broj mobitela 091/338-6902 (požete poslati poruku na viber ili whatsapp). Minimalna narudžba je 100kn. Plaćanje dogovarate s njima kada naručite.

 1. Šantamarina

Ja volim skutu kod Šantamarine. Inače odem na tržnicu sa svojom posudicom i teta Manuela mi stavi skutu u posudicu što mi se jako sviđa. Nažalost sada ih nema na tržnici, aaaaliii se može kod njih po mliječne proizvode: skutu, tvrdi, polutvrdi i meki mladi kravlji sir, svježe nepasterizirano kravlje mlijeko, sirutku…

Nalaze se na Stanciji Šantamarina na Premanturskoj 157 te rade svaki dan 8-17h i nedjeljom 8-13h.

Za sada nemaju dostavu, ali razmišljaju o tome. Ako bude, ja updejtam!

 1. Mljekara Latus

Mljekara Latus se nalazi u Žminju i bez obzira što su se vratili na tržnice, i dalje imaju dostavu po cijeloj Istri (mislim da je i po cijeloj Hrvatskoj).

Iz ponude izdvajaju :

Istarski kravlji sir 70,00 kn/kg
Mladi kravlji sir 50,00 kn/kg
Žminjski sir 55,00 kn/kg
Veli Jože 120,00 kn/kg
Latufino kravlji sir s tartufima 150,00 kn/kg
Urbani kravlji sir star 2 god 250,00 kn/kg

Sve vaše narudžbe možete slati na mail narudzbe@mljekaralatus.hr u kojem se moli da navedete vaše ime , prezime, adresu i broj telefona te količine svih proizvoda koje biste htjeli naručiti.

Dostava je putem HP-a na trošak primatelja i plaćanje je pouzećem te se na proizvode čeka 2-3 dana.
Sve ostale informacije možete dobiti na navedeni mail ili na mobilni telefon do 14.00 sati – 095/396-2761 .

 1. Eko Peko

U kompi s Kampanjolom na početku posta pa tamo možete saznati za detalje.

JAJA

 1. Poropat

Obzirom da se male trgovine u sklopu tržnice počinju polako otvarati, vjerujem da jaja obitelji Poropat možete naći na tržnicama u Poreču i Puli.

Bez obzira na to, oni i dalje dostavljaju u Poreč i u Pulu (sa širom okolicom), a ukoliko netko naruči veću količinu moguće je dostaviti i u druge dijelove Istre. Njihova se farma nalazi u Kirmenjaku kod Poreča.

Ako je netko zaintererisan slobodno neka nazove na 098/420-106 i dogovori za detalje.

 1. OPG Dino Otočan

OPG Dino Otočan brzo i besplatno dostavlja domaća kokošja jaja na vaš kućni prag na području općine Savičente, Vodnjana, Velog Vrha (Pula) i Bala.

Cijena je 1,50 kn/kom, a minimalna narudžba je 20 komada. Možete ih slobodno nazvati ili poslati poruku na 091/543-6626 da se dogovorite za dostavu i plaćanje.

MESO

 1. Dames

Mesnica Dames nalazi se u sklopu tržnice u Puli, ali trenutno vrše i dostavu na kućni prag.

Osim standardnih namirnica (meso za šugo i juhu, čevapi,  pljeskavice, piletina, mljeveno..), po narudžbi nude i njihove delicije poput sarmi, polpeta, punjenih paprika, tatarskog bifteka (obican), tatarskog bifteka sa tartufima, punjenih pljeskavica, istarskih kobasica, vakumiranih pilećih prsa u umaku…

Narudžba se može napraviti direktno u inbox FB ili na broj 098/275-765 (poziv i viber).

Sve narudžbe koje zaprijme do pola noći biti će isporučene idući dan po dogovoru, dok sve narudžbe koje se naprave do 12:00 biti će isporučene isti dan. Cijene ostaju iste kao na tržnici, a dostavu (koja je besplatna) vrše za narudžbe veće od 100kn.

RIBA

Srdele u narančinom soku

 1. Štinjanka

Kako im samo ime govori, dostavu svježe divlje ribe štinjanci dostavljaju na području grada Pule.
Može ih se kontaktirati porukom u inbox na Facebook stranici kao i pozivom na broj 098/916-1495.

NAPITCI

 1. Kampanjola

Što drugo reći nego.. Treba nam birra! Zovite Kampanjolu na 098 934 8231. =)

Nadam se da će vam ove informacije biti od pomoći i da ćete se malo više posvetiti svojoj prehrani.

A ja vam šaljem jedan oooogroooman zagrljaj (znam da sada nisu preporučeni, ali ovako virtualno će biti ockej). Čuvajte se, pazite na svoje bližnje (i daljnje) i…

#OstaniDoma

Iva ❤

p.s. Hvala ti Ivana za neke fotke! ❤