pečeni kupus s dressingom do jogurta i senfa.

Ockej.. Ribali smo ga za na salatu. Ponekad i u coleslaw salatu. Kiselili smo ga. Tako kiselog dodali smo ga u jotu. Ponekad ga i jeli s kuhanim krumpirom. Jeli ga s mlincima. Ali.. Jeste li svježi kupus pekli u pećnici? Ako niste, sada hoćete. Ako jeste, opet ćete!

Pečeni kupus

Ja sam svoju glavicu kupusa našla u OPG Grbac košarici. Dok ja natipkam sve recepte, sadržaj košarice polako se mijenja kako se sezonske namirnice mijenjaju. Tako su se u novoj košarici našle i prokulice! Beeez brige, ima recept i za prokulice. Sviđa mi se jako što u košaricu spremaju sezonske namirice.

U ovom hladnijem periodu godine, na vrhuncu svoje sezone su kupusnjače, zeleno lisnato povrće i agrumi. I nekako bi nam prirodno trebalo doći da baš te namirnice konzumiramo tokom zime jer su bogate svim onim spojevima koji nas štite od raznih virusa i bakterija koje sada haraju okolo.

Moj dida mi je uvijek govorio da je kupus lijek za sve, pogotovo kiseli kupus. On oduvijek sam kiseli svoj kupus, baš se onako detaljno posveti svakoj glavici posebno. I oni koji su ga probali, sigurno su rekli da je didin kiseli kupus (a onda i jota) najbolji na svijetu. Baba mi je uvijek pričala kako smo moje sestre i ja bile jedina djeca koja su voljela kiseli kupus. Ona bi nam skuhala krumpir (onaj pravi lički), zgnječila ga vilicom i onda pomiješala s kiselim kupusom. Sve bi smazale! I dan danas još uvijek tako jedem kiseli kupus..

E zašto moj dida tvrdi da je kupus naaajbolja hrana ikada?

Pečeni kupus

Kupus spada u skupinu kupusnjača (lat. Brassicaceae) gdje se nalaze još i kelj, prokulice, brokula, cvjetača i korabica. Prepoznat ćete ih po njihovom opojnom mirisu kada se kuhaju, ne možete ih promašiti. E ti “mirisni” spojevi koji nam omogućuju da prepoznamo naše kupusnjače, čine super efekt u našem organizmu. Ako vas zanima više, možete škicnuti ovdje.

Možda moj dida nije nikada to objašnjavao taaakoo stručno, ali kaže da s kiselim kupusom nikada preko zime nisi bolestan. Kiseli kupus i rakija.. A zna valjda dida!

Eee sada… Ako ste kliknuli na link vidjeli ste da sam i tu toplu salatu od prokulica zalila hladnim dressingom na bazi jogurta. Nekako me taj topli, malo jači obrok pita za nešto osvježavajuće što će podignuti cijelo jelo. Tako sam ja današnji pečeni kupus zalila dressingom na bazi jogurta i senfa.

Oooo da…

Pečeni kupus

PEČENI KUPUS

700 g (1 manja glavica) kupusa
maslinovo ulje
sol i papar
drugi začini po želji
2 žlice sitno narezanog svježeg peršina

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Kupus narežite na manje fete (u obliku kriška limuna). Nemojte skidati donji dio koji kupus drži na jednom mjestu jer će vam se kasnije, kada fetice budete morali okretati, raspasti. Znači.. Ja narežem glavicu na pola, pa tu polovicu na 5-6 tanjih feta. Gledajte da vam budu otprilike iste veličine da vam se isto ispeku.
  3. Na pleh stavite papir za pečenje (da poslije ne ribate duže nego vam se ručak pripremao) i posložite fete kupusa. Namažite ih maslinovim uljem te pospite s malo soli i papra (i drugim začinima ako želite). Okrenite svaku fetu i ponovite postupak.
  4. Stavite kupus u pećnicu na 15 minuta. Dobiti će boju na donjoj strani (da se ne iznenadite ako vam izgleda bljedunjav).
  5. Izvadite pleh iz pećnice, okrenite fete na drugu stranu i stavite natrag u pećnicu na još 15 minuta.

Dok je kupus u pećnici idemo pripremiti dressing..

Pečeni kupus

DRESSING OD JOGURTA I SENFA

150 g (1 komad) grčkog jogurta
100 mL tekućeg jogurta ili kefira
1 žličica senfa
2 manja režnja češnjaka
2 žličice suhog vlasca
sol i papar

  1. Češnjak narežite na što sitnije.
  2. Pomiješajte grčki jogurt, tekući jogurt i senf te im dodajte češnjak i suhi vlasac.
  3. Posolite i popaprite po želji.

Kada je kupus gotov, izvadite ga iz pećnice, pospite svježe narezanim peršinom i poslužite. Ja sam dresing stavila sa strane da si ga svatko polijeva kako i koliko želi.

Pečeni kupus

Pečeni kupus

Pečeni kupus

Nitko se do sada nije bunio.. 🙂

Javite, ne ako, već kada probate.

Siii juuu!

Iva ❤