pekmez od šljiva s tamnom čokoladom i đumbirom.

As you know.. Nedavno sam bila u Lici s kunjadom i didom pobrati voćke i baciti oko na situaciju oko kuće. Probrali smo dosta šljiva, jabuka i nešto malo krušaka, ali nažalost dosta je toga i ostalo.

Pekmez od šljiva

Kako sve te voćke rastu „na divlje“ i nisu špricane, traju dosta kratko kada se uberu pa se na neki način moraju konzervirati kako bi ih koristili tokom cijele zime. Ja sam svoje šljive odlučila konzervirati u obliku pekmeza. I to ne običnog pekmeza! Već pekmeza s tamnom čokoladom i đumbirom! Znaaaammm, njami!

Ideja nije moja. Čokolada je u pekmezu završila dok sam još bila u srednjoj školi kada mi je moja draga S ❤ donijela teglicu pekmeza od naranče s tamnom čokoladom. Ja sam se o-d-u-š-e-v-i-l-a! Nije bila jako slatka, na prvu osjetiš okus naranče, i onda ostane onaj aftertaste fine tamne čokolade. Ove mi je godine donijela teglicu pekmeza od šljiva sa svim dodacima koji mu pripadaju i ja sam opet ostala oduševljena. Nekako je to postala tradicija, svake jeseni moja S meni donese jednu teglicu (koja doduše nestane u 3 dana jer.. razumjete, ne..).

Pekmez od šljiva

Ali ove jeseni, kako smo išli brati šljive i donijeli smo doma velike količine, odlučila sam se i ja okušati u pripremi svoj prvog pekmeza. Ne moram vam ni objašnjavati na što mi je ličila kuhinja prvi puta kada sam kuhala. Drugi puta je sve bilo puno lakše, mislim si kao „Ockej Iva, sad znaš šta radiš“. Opekla sam se (samo) dva puta, puunoo manje zamazala kuhinju, ali sve bi to ponovila za ovaj pekmez. Moja S mi je dala slobodne ruke da ga natipkam na blogić pa ga sada dijelim s vama! Teeenk juu my love!

Pekmez je lako pripremiti. Treba vam samo koji sat da ste doma. Pošto ga ne morate gledati dok se kuha, lijepo si stavite neki film i svako malo se dignete da ga pomješate. Tako da, pekmez nije problem.

Mene mučilo steriliziranje staklenki. Zašto? Jer sam ovo ljeto skuhala par litara šalše, začinila, lijepo se zgusnula, preeedivna! Sterilizirala sam staklenke (ili sam barem mislila da jesam), napunila i dva dana kasnije… Svaka, ali svaka staklenka je išla u plijesan. Koja tuga.. Btw. sljedeću turu koju sam radila sam zamrznula! Ne prepuštam ništa više slučaju.. Ja ću natipkati svoj način steriliziranja teglica, ali ako vi imate neki provjereni, samo vi po tome. Čak bi i bila presretna da ga podjelite samnom! =) Moj pekmez je za sada dobar, držimo fige da takav ostane i tokom zime.

Pekmez od šljivaPekmez od Šljiva

Znate da uvijek zagovaram da se jedu sezonske namirnice jer su one sigurno i prirodno bogate hranjivim tvarima, a i okusom su puno finije nego kada su van sezone. Počela je tako i sezona šljiva koja doduše ne traje dugo pa bi ju ja iskoristila brzo brzo za ovaj pekmez (i možda neki crumble.. i neku galette..).

Što nam te šljive ispod svoje tamne, ljubičaste vanjštine skrivaju?

Pekmez od šljiva

One su odlična voćka za pripremanje pekmeza jer u sebi prirodno sadrže velike količine pektina koje „zaželiraju“ pekmez tokom kuhanja. Pektin spada u skupinu prehrambenih vlakna koje u našem probavnom sustavu vežu vodu, nabubre te na taj način „čiste“ naš probavni sustav. S obzirom da su naša crijeva najveći imunološki organ u našem tijelu, mislim da ih treba maziti i paziti. Odličan primjer doručka je crumble pripremljen s integralnim žitaricama (npr. zobene), orašastim plodovima i šljivama, poslužen sa šalicom jogurta.

100 g šljiva, što je nekih 6 komada srednje veličine, odličan su izbor za međuobrok s obzirom da sadrže samo 46 kcal, a popratno sa sobom nose cijelu lepezu vitamina (posebice vitamina C i A), mineralnih tvari te cijelu riznicu fitonutrijenata poput antocijanina i beta-karotena koji šljivama daju njihovu karakterističnu ljubičasto-plavu boju, a u našem organizmu ispunjavaju ulogu antioksidanata koji štite tjelesne stanice od oštećenja.

Treba li vam još razloga da se bacite na branje šljiva i kuhanje pekmeza?

Pekmez od Šljiva

PEKMEZ OD ŠLJIVA S TAMNOM ČOKOLADOM I ĐUMBIROM

2,5 kg neočišćenih šljiva
350 g tamnog nerafiniranog muscovado šećera
100 g tamne čokolade (85% kakao dijelova), ja sam koristila Lindt
30 g đumbira

Pekmez od Šljiva

  1. Šljive operite, narežite na pola, izvadite im košticu te ih ubacite u jedan lonac. Dodajte im 1-2 žlice muscovado šećera, pomješajte i pustite preko noći u frižideru da šljive puste malo svog soka.
  2. Sutradan ih stavite na laganu vatru te ih, uz povremeno mješanje, grijte 30-ak minuta. Kada vam se počnu raspadati znate da je vrijeme za pasiranje.
  3. Propasirajte sve šljive u drugi lonac. Ostat će vam kožica koju je šteta baciti s obzirom da je bogata hranjivim tvarima tako da sam ja nju, uz dodatak malo propasiranih šljiva, usitnila štapnim mikserom i dodala ostatku smjese. Omekšale šljive isto tako možete ubaciti u blender i tako iskoristiti cijeli plod, ali će vam u tom slučaju pekmez biti bez komadića.
  4. Stavite lonac sa propasiranim šljivama na laganu vatru, dodajte ostatak muscovado šećera (volim taj karamelasti okus koji ima) i pustite otklopljeno da se lagano kuha. Računajte da će vam za svaki kilogram šljiva trebati otp 50 minuta, ali ovisi i o gustoći koju na kraju želite postići. Svako malo promiješajte da vam se pekmez ne zalijepi za dno, ali i da se ujednačeno kuha. Kako vam voda isparava tako će vam pekmez postati sve gušći i gušći.
  5. U međuvremenu operite teglice i poklopce (da li ručno ili u mašini) ta ih pustite da se u potpunosti osuše. Vlaga i voda nisu prijatelji sterilizacije (been there!). Ja sam s ovom količinom šljiva napunila 6 teglica od 200 mL. Pred kraj kuhanja zagrijte pećnicu na 150°C, na suhi pleh poredajte teglice (ali ne i poklopce!) te ih stavite u pećnicu na 15 min da se osuše do kraja i steriliziraju. Ja sam rubove teglica prije pećnice prošla s rakijom (za svaki slučaj). Poklopce nisam stavljala u pećnicu već sam ih samo prošla s rakijom jer sam naučila, dok sam radila šalšu, da imaju maleni gumeni dio s unutrašnje strane koje je jedva primjetan kada je poklopac suh, ali se skroz otopi u pećnici pa dobro ne brtvi kada se teglica zatvori. Fail!
  6. Pred kraj kuhanja, kada ste zadovoljni gustoćom pekmeza, dodajte naribani đumbir i kockice tamne čokolade i promiješajte. Pustite pekmez na najslabijoj vatri dok punite teglice.
  7. S krpom izvadite vrelu teglicu iz pećnice pazeći da ne dirate rub teglice te ju napunite skoro od vrha s vrelim pekmezom. Pokušajte ne zamazati rub teglice jer onda postoji veća mogućnost on naknadnog kvarenja. Ukoliko zamažete rub, pobrišite ga i dezinficirajte. Kada ste napunili teglicu, pažljivo poklopite i dobro zatvorite teglicu (pazi! jaaakoo je vruća!).
  8. Izvadite iz pećnice sljedeću teglicu i ponovite postupak. Napunite na isti način sve teglice dok ne potrošite sav pekmez.
  9. Teglice zamotajte u deku, stavite u neki veći lonac/lavor/posudu te pustite da se hladi 24 sata. Teglice bi u to vrijeme trebale napraviti vakuum i na taj način štititi pekmez od kvarenja. Nakon 24 sata izvadite teglice, možete po poklopcu provjeriti ako se napravio vakuum (ako je, ne čujete onaj klik klik kada stisnete poklopac).
  10. Teglice spremite na tamno i što hladnije mjesto, a nakon otvaranja ih čuvajte u frižideru i potrošite u neko kraće vrijeme (pošto je pekmez pripremljen s malo šećera, nema veliku količinu konzervansa).

I onda dajte mašti na volju! Ja ga konzumiram u svakakvim kombinacijama. Ali moram priznati.. Ipak mi je najdraži na žlicu.

Pekmez od ŠljivaPekmez od Šljiva

Sii juu!

Iva