o’predivna subota.

Svaki puta kada pomislim da napišem ovaj post u nadi da više nisam pod tolikim dojmom, shvatim da emocije ne popuštaju. Ali prošlo je već mjesec dana, a i zaokružili smo priču jednom predivnom knjižicom tako da mislim da je vrijeme da i ja „puknem“ na jednom malom dijelu interneta.

O'priroda i društvo

Naravno, riječ je o O’snova radionici na kojoj sam imala čast biti mentorica. Ako još niste upoznali predivan rad iza ovog extra kreativnog tima, vrijeme je!

Kako je sve krenulo??

O’snovu sam skibila prije skoro godinu dana kada su Ana i Boba organizirale prvu radionicu pripreme ljetih pića na jednoj predivnoj terasi. I od tada, ja sam se zaljubila! Ali onako, preko ušiju! Ta ljubav bila je skroz slijepa dok jednog dana nisam dobila mail od Ane gdje je natipkala o novoj radionici o kojoj su Boba i ona mozgale i u kojoj su zamislile mene u ulozi mentorice. I onda sam se raspametila! To je bilo to!

Nakon ispijene kave i milijuna milijardi mailova nastala je.. Taa daaam!

O’PRIRODA I DRUŠTVO!

O'priroda i društvo

Ideja je bila provesti jednu veselu, opuštenu, kreativnu subotu u velikom i šarenom društvu pripremajući brza, zdrava i hranjiva jela, a usput nešto i naučiti o namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.

Sve se to zbivalo kod Ivone u jednom predivnom stanu u Gajevoj u Zagrebu koji je već sam po sebi bio kao iz nekog časopisa, ali je postao pravi mali snovland kada je Boba dala svoj magični touch.

https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf

Subota je počela rano rano, sve u zadnjim pripremama, ali kada su curke došle sve je nekako sjelo na svoje mjesto i bal je mogao početi. Iznenadila sam se kako se skupilo društvo iz svih dijela Hrvatske i, što mi je bilo još fascinantnije, skroz različitih zanimanja i životnih puteva. A sve nas je spojila jedna subota!

Prije radionice curke su bile kod Nataše na biorezonanci koja ih je usmjerila da obrate pozornost na određene namirnice koje konzumiraju, koje bi im eventualno mogle stvarati probleme te su onda na osnovu toga pripremale recepte na radionici.

Prije same radionice počastile smo se O’sokom, raznim shooterima, chia pudingom, granolom, keksićima i slanim muffinima koje su pripremile Ana i Ana te kavom. Naravno..

O'priroda i društvo

O'priroda i društvo

https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf

I onda tako, napite i lagano site, smo se „bacile na posao“.

Biti mentorica na takvoj radionici velika je stvar. Ponekad hranu koju svakodnevno konzumiramo uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljamo previše o tome što konzumiramo, što s čime kombiniramo, kako je termički obrađujemo i, što je možda najbitnije, u kojim količinama koju namirnicu konzumiramo. Jer ne postoji „zdrava“ i „nezdrava“ hrana, već samo „zdrava“ i „nezdrava“ prehrana. Trudila sam se voditi radionicu oko te rečenice kako bi se na kraju zaključile da prehrana mora biti raznolika, umjerena i uravnotežena i da nam onda ništa nije zabranjeno.

https://www.docdroid.net/HDXP0qq/osnova-recepti-i-savjeti-opriroda-i-drustvo-radionica.pdf

Iz tog smo razloga prvo popričale o prehrambenim navikama (jer sve to nisu ništa drugo no navike), preferencijama i skupinama namirnica kako bi dobile novi pogled na svakodnevne obroke.

Zanimljivo mi je uvijek kako se ljudi iznenade kada im spomenem da je jedan „obrok“ orašastih plodova tek jedna mala šačica ili kako im male stvari koje spomenem ostanu duboko urezane u pamćenje (Jedna jabuka uvijek stane u torbu, jel da Ana? =) ).

O'priroda i društvo

Radionicu smo koncipirale tako da smo im mi dale osnovnu ideju gdje su one onda radile svoj osobni twist s obzirom na njihove prehrambene potrebe. Zanimljivo mi je bilo stati svako toliko i uživati u toj predivnoj energiji koja se širila prostorijom, promatrati kako izvlače kreativnu stranu sebe jedna iz druge i kako surađuju kako bi došle do završne kreacije: jednog cjelovitog, oku ugodnog i nepcu prefinog obroka.

O'priroda i društvo

Pripremale smo tako različite namaze koje smo mazale na čudo od kruha (hvala Edita na receptu) i na proteinski kruh koje je Ana pripremila, te nadograđivali s različitim dodacima kako bi i običan sendič postao cjeloviti obrok.

O'priroda i društvo

O'priroda i društvo O'priroda i društvo

Pripremale smo i glavna jela gdje su ulogu imali losos, piletina, raznoliko povrće i žitarice.

O'priroda i društvoO'priroda i društvoO'priroda i društvo

I na kraju smo zamiksale maslace od orašastih plodova koji su se ponijeli u paketiću doma kako bi i nedjelja ujutro bila slatka.

O'priroda i društvo

Kako nam sve to nije bilo dosta, zasladile smo se i sa sirovom čokoladnom tortom koju je Ana pripremila po Sanjinom receptu i kavom.

O'priroda i društvo

Neću vam puno pričati o receptima jer smo pripremile knjižicu s receptima koje su O’cure same razvile na radionici. I koje vi morate doma probati jer su savršeni! Knjižica je besplatna stoga brzo na download..

O’SNOVA KNJIŽICA s receptima i savjetima

Subota je proletila dok se nisam ni okrenula, ali me ispunila tako predivnom pozitivnom energijom koja me još i danas drži. Upoznala sam toliko predivnih žena, koje su, svaka na svoj poseban način, dale ono nešto ovoj suboti.

O'priroda i društvo

Upoznala sam i Anu i Bobu, koje su toliko različite, a tako dobro funkcioniraju zajedno. Upoznala sam u Tatjanu, koja je desna ruka svih zbivanja na radionici. Upoznala sam Anu, koja je pripremila sve preeefine stvari koje smo jele na radionici. Upoznala sam i Ivonu, u čijem smo divnom stanu bile. Upoznala sam i Natašu, koja je prije radionice opustila naše curke. I upoznala sam Maju Danicu, osobu koja radi naaaajpredivnije fotke ikada!

Koja šarena družina!

Hvala vam na svemu! Srce kao kuća… Na tri kata!

Fotografije: Maja Danica Pečanić