topla salata od prokulica.

Hvatam zadnje prokulice na tržnici! Znam, kriva sam…

Ovaj recept je „spreman“ već neko vrijeme, ali onda se dogodi.. Paaaa, život! I ne završi na blogu. Kažu bolje ikad nego nikad. I nisam do ljeta produžila tako da sam dobra.

Topla salata od prokulica

Mislim da su prokulice jedna od onih namirnica koje ili voliš ili ne voliš s obzirom da imaju specifičan miris (i okus). Ali ne bi bile tako zdrave da mirišu na tratinčice.

Prokulice iliti ga kelj pupčar (papučar?) spada u skupinu kupusnjača (lat. Brassicaceae) gdje se nalaze i kupus, kelj, cvjetača, brokula i korabica i ako bolje razmislite ni jedna biljka iz te skupine ne miriše kao tratinčice, pogotovo ne za vrijeme termičke obrade.

Topla salata od prokulica

Zašto je to tako?

Razlog tome je velik sadržaj sumporom bogatih spojeva koji čine prava čuda u našem organizmu. Ona dobra čuda!

Ti spojevi bogati sumporom zovu se glukozinolati i oni su skupina sekundarnih metabolita zastupljena u biljkama što znači da se prirodno nalaze u biljkama i da ju brane od vanjskih „napadaja“ kako bi ona mogla rasti zdrava. Na taj način djeluju i u našem organizmu. No, kako bi oni imali određenu aktivnost u našem organizmu, moraju se apsorbirati i doći do ciljanog tkiva u određenoj koncentraciji i aktivnom obliku.

Rezanjem kupusnjača omogućava se oslobađanje enzima koji hidrolizira (“rastavlja”) biološki neaktivne glukozinolate na niz biološki aktivnih tvari koji pogoduju zdravlju (sulforafan i indol-3-karbinol). Što znači, prvo reckati pa onda termički obraditi. Isto vrijedi i za češnjak.

Zašto su kupusnjače dobre za nas?

Mnogobrojne epidemiološke studije dokazale su smanjenu pojavu karcinoma kod osoba koje konzumiraju kupusnjače. Mehanizam preventivnog djelovanja još uvijek nije u potpunosti poznat, ali rezultati istraživanja pokazuju da razgradni produkti glukozinolata mogu utjecati na različite stadije nastajanja karcinoma pomažući prvoj obrambenoj liniji, inhibirajući rast stanica tumora i stimulirajući apoptozu (programirana smrt stanica). Osim toga, imaju jaka protuupalna svojstva tako da daju sve što je u njihovoj moći da smanje eventualne upale u našem organizmu, uključujući bakteriju H. Pylori koja se zna naći u našem želucu i uzrokovati čir.

Koncentrirajući se na prokulice, one su odličan izvor vitamina K (200% dnevnih potreba odrasle zdrave osobe u 100g kuhanih prokulica!!), koji je neophodan za normalno zgrušavanje krvi, održavanje zdravlja kostiju i prevenciju srčanih bolesti. Odličan su izvor i vitamina C (75% dnevnih potreba odrasle zdrave osobe u 100g kuhanih prokulica), za koji svi znamo da ima jaka antioksidativna svojstva. Istina je da se termičkom obradom umanjuje količina vitamina, ali je svakako većina na kraju biodostupna.

Kod prehrane je svakako dobro imati na umu i zdravlje naših crijeva koje su se pokazale kao jedno od jačih imunoloških organa u našem organizmu. Tu najveću ulogu imaju prehrambena vlakna koja ponašaju se kao čistaći te spriječavaju konstipaciju. Njih nalazimo i u prokulicama gdje u 100 g istih pokriva 16% dnevnih potreba zdrave odrasle osobe.

I uzimajući u obzir imaju 40-ak kcal na 100 g mislim da se svakako mogu postati malo češći gost na našem tanjuru.

Pa zašto ne u obliku jedne kasnozimske tople salate??

Topla salata od prokulica

TOPLA SALATA OD PROKULICA

500 g prokulica
2 manje glavice luka
2-3 režnja češnjaka
100 g  pečene šunke (u komadu, kao kad kupujete za francusku =) )
1-2 ravne žličice curry začina
1/2 žličice kurkume
2 žlice soja sosa
sol i papar
maslinovo ulje

Topla salata od prokulica

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Prokulice properite pod vodom te im uklonite žute listove i tvrdu peteljku. Narežite ih na tanke trakice.
  3. Narežite luk i šunku na trakice te ih dodajte prokulicama skupa s češnjakom narezanim na sitnije. Najbolje bi bilo da sve stavite u jednu posudu kako bi lakše začinili jer ćete na taj način sigurno dodati manje ulja.
  4. Začinite dodatkom curry začina, soli i papra po želji, soja sosom i malo maslinova ulja.
  5. Na pleh raširite papir za pečenje i po njemu ravnomjerno rasporedite mješavinu te pecite 20-ak minuta. Možete pustiti malo duže ako želite da vam prokulice u potpunosti omekšaju.

Ja salati, kada ju izvadim iz pećnice, često znam dodati sjeckane bademe i malo gorgonzole. To mi je baš slaba točka!

Vi ju naravno možete začiniti i drugim začinima po izboru.

Topla salata od prokulicaUz salatu, koja je okusom dosta jaka, pita me nešto hladno i osvježavajuće da malo ublaži te okuse pa joj ja dodam malo umaka od jogurta. Jer.. Zašto ne?

UMAK OD JOGURTA, ČEŠNJAKA I VLASCA

150 g (1 komad) grčkog jogurta
100 g tekućeg jogurta ili kefira
2 manja režnja češnjaka
2 žličice suhog vlasca
prstohvatić soli i malo papra

Dok se prokulice peku, pripremite umak tako da narežete češnjak što sitnije te ga pomješate s jogurtima, vlascem i malo soli. Simple as that!

Umak od jogurta

Salata je za dvoje, nekome kao glavno jelo, nekome kao prilog. Tako da, podjelite! =)

I sada kada sve zbrojimo i oduzmemo u 200-250 g prokulica koje ćete pojesti za ručak unijet ćete veeelike količine vitamina K i C, dosta vlakna i puuunoo onih „netratinčicastih“ tvari koje su odlične za vaše zdravlje. A tako malo kalorija…

Topla salata od prokulica

Da čujem sada, tko još  ne voli prokulice??