jaffa energetske kuglice.

Evo mene nakon 100 godina.. Uhvatila sam se više fotografije u zadnje vrijeme pa nikako da natipkam ovaj diiivan recept koji već dugo spreman.. Shame on me!

Često radim ove kuglice jer su mi baš jako fine. Kombinacija? Čokolada i naranča!! Pa ajde da ih onda nazovem JAFFA KUGLICAMA.

Ima već dugo (preeedugo) da je jedno stablo naranče kod mog tate u vrtu dao je plodove pa sam onda iskoristila te naranče. U slučaju da vam se dogodi da odjednom dobijete velike količine domaće neprskane naranče kao što su kod mene naletile naribajte koricu te ju spremite u zdjelicu ili vrećicu i u zamrzivač. Tako ćete uvijek imati spremnu koricu naranče kojoj ćete znati podrijetlo i znat ćete da nije tretirana nikakvih pesticidima, a opet će vašim slasticama dati ono nešto malo više.

Baza svih mojih energetskih pločica i kuglica najčešće su orašasti plodovi, uglavnom bademi. Ne znam zašto sam baš njih odabrala, možda jer imaju lagano slatki okus koji ne prevladava pa lako mogu doći do izražaja druge namirnice koje dodam. Pa već kada se najčešće njima koristim (a i najčešće su na akciji!) bilo bi dobro o njima nešto i reći pošto su prava mala riznica nutrijenata.

Nutritivna vrijednost badema

Jednom sam prilikom išla uspoređivati najčešće konzumirane orašaste plodove na našem području (a nadam se da ću to uskoro i na blogiću napraviti) pa sam primjetila kako bademi imaju veliku količinu bjelančevina (drugi po redu nakon kikirikija). Jedan plusić za bademe! Osim toga imaju lijepu količinu vitamina E kojeg naše tijelo iskorištava kao antioksidans da ga štiti kada ga napadaju zločesti slobodni radikali.

Pa da pobliže vidimo što taj badem i u kojim količinama ima…

Kao jedno serviranje badema uzima se jedna šačica badema što je otprilike 30g (ili 30 malih bademića.. baš mi idu te umanjenice!).

Bademi su sjajna zamjena za grickalice te zdrav izbor kao međuobrok koji se lako kombinira sa svježim voćem ili jogurtom.

Jedna se stvar treba imati na umu, kako kod badema tako i kod bilo koje druge hrane. Ako je neka hrana „dobra“ za vaše zdravlje ne znači da ju možete konzumirati u neograničenim količinama. Kod hrane je caka da se konzumiraju raznolike namirnice i u umjerenim količinama. Imajući to na umu, bademi su odličan izbor za naše zdravlje, ali s obzirom da su veoma kalorični, jedna šačica na dan (blago onima koji imaju veču šaku 😉 ), odnosno otp 30g, sasvim je dovoljna.

Tu visoku kalorijsku vrijednost daju ponajviše masti, od kojih u najvećoj količini ima mononezasićenih masnih kiselina, točnije oleinske kiseline. Ista ta oleinska kiselina čini i maslinovo ulje onako posebno dobrim za naš kardiovaskularni sustav, odnosno naše arterije i vene. Za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti nisu zaslužne samo mononezasićene masne kiseline, već i njihova kombinacija s vitaminom E kojeg je badem bogat. Jedna šaka badema sadržava oko 7 mg vitamina E što pokriva 58% dnevnih potreba za tim vitaminom. Zašto nam je vitamin E bitan? Današnji način života izaziva u našem organizmu oksidacijski stres, odnosno stanje izazvano nekontroliranim generiranjem slobodnih radikala koji potiču stvaranje kancerogenih stanica. Tu uskače vitamin E (ali i drugi antioksidanski poput vitamina C, selena, cinka…) koji usporavaju/zaustavljaju lančanu reakciju bi se u suprotnom započela te na taj način štite naše tijelo od oksidativnih oštećenja pa tako i razvoja raznih bolesti.

Kombinacija mononezasićene oleinske masne kiseline i vitamina E, čine bademe odličnom namirnicom za zaštitu našeg organizma od oksidativnog stresa.

Osim vitamina E, dobri antioksidansi su flavonoidi koji se nalaze u smeđoj kožici badema i sinergijski ilitiga „ruku pod ruku“ djeluju s vitaminom E, stoga nju nemojte guliti prije konzumacije.

Očito je da su bademi dobri za naš krvožilni sustav, ali vlakna ga čine pogodnim saveznikom za još jedan dio našeg organizma, za našu probavu, točnije naša crijeva. Jedno serviranje badema sadrži 3,5 g vlakna koji pokrivaju 14% dnevnih potreba za vlaknima jedne zdrave odrasle osobe.

I last but not least.. Bjelančevine! Yes! Bademi su orašasti plodovi sa (skoro) najvećom količinom bjelančevina u serviranju. Jedna šačica ima 6 g bjelančevina što je otprilike 13% dnevnih potreba prosječne zdrave odrasle osobe. potrebne količine ovise inače o mnogim faktorima kao što su spol, tjelesna masa, ali i tjelesna aktivnost. Ali o više o tome u onim „uskoro“ postovima koje pripremam već 100 godina.. Auch!

Iiii idemo na kuglice napokon!

Ako ste pročitali mojih prijašnjih par postova možda ste primjetili da sam veliki pobornik toga da se stvari/hrana izrade u kućnoj radionosti. Ponekad mi treba 100 godina da se pokrenem i nečega se uhvatim i napravim, a kasnije mi bude drago da jesam (i žao da nisam ranije). Nadam se da nisam jedina..?

E pa ove kuglice su još jedna moja kućna radionost koja može biti i u obliku pločica ako nemate vremena za „kuglanje“. Lijepo ih smiksajte i pospremite u fridž tako da uvijek imate neki mali slatki zalogajčić koji možete ponijeti sa sobom gdje god da išli.

Kuglice i pločice ovakvog tipa nekako mi je lakše u multipraktiku raditi nego u blenderu. Multipraktik ima duže noževe pa mi bolje samelje sastojke i poveže ih u kompaktnu smjesu.

JAFFA KUGLICE

(za otp 30 kuglica)

(1 šalica = 250ml)

100 g (3/4 šalice) badema

50 g (8 žlica ili ½ šalice) kokosa

30 g (3 žlice) konopljinog praha

25 g (4 žlice) sirovog kakao praha ili gorkog kakaa za kolače

20 g (2 žlice) kakao nibs (kakao lom)

prstohvatić soli

80 g (8 komada) srednjih svježih medjool datulja

10 g (2 žličice) maslaca od badema

korica od 1 naranče (ukoliko su naranče tretirane, izostavite koricu)

sok od 2 naranče

  1. Bademe sameljite u multipraktiku do željene veličine (da ostanu komadići ili do brašna).
  2. Dodajte datulje, kokos, konopljin prah, kakao prah i kakao nibs te sjedinite u multipraktiku.
  3. Za kraj dodajte maslac od badema, koricu naranče te pola soka i blendajte. Ukoliko vidite da vam smjesa nije kompaktna, dodajte još malo soka i tako dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne mrvi.
  4. Žličicom izvadite smjesu i oblikujte kuglice te ih stavite u frižider na hlađenje.
  5. Kuglice čuvajte u frižideru.

Ovakve pločice/kuglice su mi odlična zamjena za nešto slatko..

Od ove količine sastojaka dobijete otprilike 30 kuglica, meni je svaka imala oko 15 g. Za se zasladiti uzmite si tri kuglice.. Sasvim je dovoljno..

1 serviranje = 3 kuglice

Uvijek se trudite razmišljati o tome da jedete cijelovitu hranu, a ne izolirane nutrijente! Zato ove kuglice i jesu aaawsooome! =)

Lijepo ih ukuglajte tako da vam sutra popodne budu spremne za more kao jedan zdravi slatki zalogajčič.. Yes!

Čitamo se moji! =)

Izvori informacija:

  1. USDA Food Composition Databases