sirova snickers torta.

Ima dana kada si napravim plan da ću nešto napraviti, ali onda 100 stvari se stvori između i.. Zapnem! I tako sam zapela i ovaj puta… Ali primjetila sam da nitko nije tužan zbog toga.. =)

Planirala sam natipkati recept za jaffa kuglice i staviti ih na blogić jer su stvaaaarno pre fine, ali je prije koji tjedan kolegica poželjela da joj napravim jednu sirovu tortu.

Sirove torte su meni bile otkriće prije nekih 2 godine kada sam naletila slučajno na radionicu Mihaele Devescovi (kraljica sirovih torti!) i zaljubila se u njih. Torte se ne peku, za njihovu izradu se ne koristi brašno ni jaja ni konzumni šećer ni maslac. Pa sada se vi pitate od čega se onda rade? Pa uglavnom su baza oraščići, a kombinacije su beskonačne!!

S obzirom da se izrađuju od oraščića njihova je kalorijska, ali i nutritivna vrijednost, velika. Uvijek imajte na umu pitanje da li se hrana radi od cjelovitih namirnica koje su bogate nutrijentima (kao ova torta) ili su „rafinirane“ (kao većina torta) te su tako bogate „praznim kalorijama“. Prednost u cijeloj priči je ta da su ove torte istovremeno osvježavajuće, ali i zasitne tako da vam je mali komadić sasvim dovoljan za se zasladiti i utažiti bilo kakve želje za slatkim.

I tako se moja kolegica, između svih voćnih, čokoladnih, „kokosastih“, odlučila za snickers tortu. Mislim.. Nikako ne možeš fulati s kombinacijom kikirikija i čokolade!! Sooo in love…

S obzirom da je ovo prva sirova tortica na blogu, odabir je pao na dosta „kompliciranu“ tortu, ali kako je moja malena izašla u javnost puno je vas pitalo za recept. Pa kako da uskratim nekome ovu divotu???

Priprema možda izgleda komplicirano, ali kada se uhodate i naučite „cake“ stvarno nije problem. A između ostalog, šta nije tako sa svim tortama??

 

SIROVA SNICKERS TORTA

(za kalup promjera 17cm)

BAZA

80 g badema

50 g oljuštenog kikirikija

2 žlice sirovog kakao praha

5 svježih medjool datulja

prstohvat soli

U multipraktiku sameljite bademe i kikiriki skoro do brašna pa dodajte kakao i sol. Na kraju dodajte datulje kojima ste očistili košticu. Ukoliko vidite da vam smjesa nije kompaktna, dodajte žlicu po žlicu vode dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne mrvi (dovoljne će biti 1-2). Kalup obložite papirom za pečenje i utisnite koru u pleh. Najlakše ćete ju izravnati tako da uzmete malu žličicu i sa stražnjom stranom ravnate koru. Stavite u frižider kod radite kremu.

KREMA OD VANILIJE

130 g indijskih oraščića

35 g kokosovog ulja

2 žlice agavinog sirupa

½ žličice ekstrakta vanilije u prahu

Indijske oraščiće stavite namakati u vodu večer prije (ili barem par sati) te ih nakon toga dobro isperite pod vodom, postat će tako makši i lakše ćete dobiti kremu. U blender dodajte oraščiće, otopljeno kokosovo ulje (otopite ga na laganoj vatri), agavin sirup i vaniliju te blendajte dok ne dobijete kremu. Budite strpljivi jer može potrajati i 10ak min. Svako toliko ostružite kremu s rubova pa nastavite miksati. Za ovu kremu je poželjan jači blender jer ćete inače teško dobiti glatku kremu.  Prelijte kremu preko kore i poravnajte te stavite u zamrzivač dok se ne stisne (dok napravite karamelu).

KARAMEL S KIKIRIKIJEM

10 svježih medjool datulja

20 g kokosovog ulja

2 žlice maslaca od kikirikija

1 žlica agavinog sirupa

prstohvat soli

100 g oljuštenog kikirikija

Datulje stavite namakati u toplu vodu barem sat vremena ranije da omekšaju kako bi se lakše dobila karamela. Sačuvajte tu vodu u kojoj su se kupale datulje. Namočene datulje i žlicu tekućine od datulja stavite u multipraktik te ih sameljite do paste. Kada ste dobili jednoličnu smjesu dodajte otopljeno kokosovo ulje, agavin sirup, maslac od kikirikija i sol te miksajte još 1 minuticu. Na kraju ručno dodajte kikiriki narezan na sitnije (nemojte ga narezati do praha, da ipak nešto krcka pod zubima). Karamelu prelijte preko kreme od vanilije i stavite u zamrzivač dok se ne stisne kako biste ju mogli politi s čokoladnom.

ČOKOLADA

25 g kokosovog ulja

2 ravne žlice sirovog kakao praha

2 žlice agavinog sirupa

Otopite kokosovo ulje na jako laganoj vatri pa mu dodajte kakao prah i agavin sirup i mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte čokoladu preko torte. Tortu stavite u frižider preko noći da se do kraja stisne i okusi prožmu.

I taaa daaaam! To je to!

Sve nutritivne vrijednosti i slično ću natipkati kasnije jer bi inače jadnica i ona čekala na red dok ja sve izračunam. A to bi bilo šteta…

Ako zapne negdje slobodno mi se javite da li tu na blogiću ili na društvenim mrežama. Rado ću pomoći..

Nadam se da će vam se sviđati! Ja ju obožavam!

Čitamo se moji! =)

 

 

 

 

9 komentara na “sirova snickers torta.”

  1. Recept isproban, tortica je sjajna! ❤

    Sviđa mi se

    1. baš mi je drago čuti! da ste ju isprobali i guštali! 🙂

      Sviđa mi se

  2. Torta je isprobana, sve pohvale za recept, uzivamo u svakom zalogaju 😊
    Pozdrav

    Sviđa mi se

    1. Aaa hvala na feedbacku! 🙏🤗 Jako sam sretna da vam se sviđa!

      Sviđa mi se

  3. Recept je fenomenalan 🙂 Jedva cekam da ga isprobam 🙂

    Sviđa mi se

  4. Super je receptic, planiram da pravim ovu tortu samo mi nije jasno da li kikiriki treba malo proprziti ili ide sirov? Hvala

    Sviđa mi se

    1. ciao!
      bas mi je jako drago da ti se sviđa.. 😊
      ja sam ljuštila kikiriki i stavila ga tako u tortu, tako da ga nisam pržila/pekla.. ali nije krivo ako se malo popeče u tavici ili pečnici, samo pazi ga ne zagori.. 😉
      nadam se da će ti se sviđati.. i ako treba još šta, ti samo piši..😋

      Sviđa mi se

  5. Koja je veličina kalupa i znaš li možda u kojoj količini med zamjenjuje agavin sirup..pozz

    Sviđa mi se

    1. ciaoo!
      količine su za kalup od otp 17cm..
      a ja bi stavila iste količine meda kao agavinog sirupa..u biti ja kada radim ove tortice uvijek stavim malo manje sladila od onog što piše pa probam pa nadodam ako fali.. teško maknuti poslije..=)))
      pozdravić!

      Sviđa mi se

Svaka riječ dobro je došla..