nova avantura kreće aka skroz o(b)dličan hummus!

Moram priznati da sam skroz uzbuđena što započinjem svoju novu malu avanturu u sferi kuhanja. S obzirom da često mučkam u kuhinji i neke stvari stvarno ne ispadnu loše (moji kulinarski pokusnići probaju i odobre), bilo je vrijeme da ideje podjelim s drugima. Iz više razloga, ja sam uvijek za to da se hrana priprema kod kuće, umjesto da se kao gotov proizvod kupi. Prvo, kada sama radim, znam točno koje namirnice i koliku količinu sam stavila u recept. Drugo, mogu prilagoditi okus jela svojim guštima.

img_9350crop1

Kao prvi recept odabrala sam svoj top! Hummus, namaz od slanutka koji potječe s Bliskog istoka.  Kombinacija lake pripreme, zdravih namirnica i finog okusa, razlog je zbog čega bi se hummus često trebao nalaziti (često) na jelovniku.

Odlučila sam pripremiti običan hummus, koji se može korisiti kao baza za malo ekstravagantnije verzije ukoliko mu se dodaju različiti začini ili povrće. Kod pripreme postoje par tricks and tips koje sam ja vremenom skužila pa da olakšam vama posao. =)

img_9377

Moram iskreno priznati, nisam još nikad radila hummus od suhog slanutka kojeg treba namakati u vodi preko noći pa onda kuhati. Ne znam da li da to definiram kao lijenost ili praktičnost, ali uvijek kupim onaj u konzervi. Kad si mislim, stvarno bi se trebala pozabaviti sa suhim slanutkom.

Druga namirnica koja daje stvarno taj poseban okus hummusu je tahini. Tahini je pasta od sezama koja se dobiva tako da u multipraktiku/blenderu melju sjemenke sezama (još bolje one prethodno malo zagrijane/spečene na suhoj tavici; pazite da ne zgore jer se dogodi dok kažeš keks) toliko dugo dok one ne počnu puštati svoje ulje i ne dobijete jednoličnu pastu. E sada, ako vaš multipraktik/blender nema dovoljno snage, možete mljeti do sutra, teško da ćete dobiti pastu (been there, done that). Ali svakako vrijedi probati, možda se iznenadite. U slučaju da nije tako, može ga se kupiti u dućanu. Jednom sam bila našla jedan divan tahini koji je izgledao skroz home made, ali dok sam ja njega potrošila već sam i zaboravila gdje sam ga kupila. =) Uglavnom, ja sam ga našla u bio&bio i u dm-u. Ako ga idete kupovati, gledajte da unutra je čisti sezam, bez ostalih dodataka poput soli i slično. Ja ga skladištim u frižideru nakon otvaranja. Dogodit će vam se da će se ulje izdvojiti od ostatka smjese kako stoji, ali to je u redu, samo ga promješajte žlicom dobro prije korištenja. U slučaju da vam se ta tahini priča čini prekomplicirana (iako stvarno nije), kada budete radili hummus, možete u multipraktik jednostavno ubaciti tostirane sezamove sjemenke, dati će i one gušta.

img_9392ab

Pa krenimo!

Za hummus će vam trebati sljedeće:

      240 g slanutka (1 konzerva)

       25 g (2 žlice) tahini paste

       45 g (3 žlice) maslinovog ulja

      30 g (2 žlice) jogurta (grčki, tekući ili može i mileram)

       1/2 limuna (sok)

       1 režanj češnjaka

       1 žličica nasjeckanog svježeg peršina

       sol i papar

  1. Slanutak iz konzerve properite pod vodom. Primjetit ćete da je svako zrno omotano prozirnom opnom. Ja tu opnu uklanjam jer mi onda hummus ispadne puno kremastiji. Lako se uklanja, samo ju uhvatite s jedne strane i zrno samo isklizne iz nje. Ili možete napuniti zdjelu s vodom, ubaciti unutra slanutak i trljati ga među rukama, opna će sama skliznuti.
  2. Ubacite slanutak u multipraktik/blender skupa s maslinovim uljem, tahinijem i jogurtom te miksate dok se sve dobro ne sjedini. Ja volim začine kasnije dodavati jer, koliko god puta napisala točne količine, uvijek nešto izmjenim.
  3. Češnjak narežite na sitno pa ga postepeno dodajte s limunovim sokom i ostalim začinima. E sada, ovdje sve ovisi o guštima. Npr. ja volim da se više osjeti češnjak, a moja draga prijateljica S. da je jako kiselo. Tako da ne mora isključivo biti 1 režanj češnjaka ili pola limuna, prilagodite svojim guštima (isto vrijedi i za ostale začine).
  4. Miksate sve dok ne dobijete kremastu teksturu (vrijeme i konzistencija smjese ovise o aparatu s kojim miksate). Povremeno zaustavite multipraktik/blender te odstružite namaz s rubova kako bi vam se sve ravnomjerno usitnilo. Moguće da miksate do besvjesti i ne dobijete nikada onu skroz skroz kremastu strukturu. Nema veze, okus će svejedno biti vrh! =)
  5. Namaz će vam ispasti dosta čvrst. Meni se sviđa tako jer mi onda ne bježi s kruha ili grissina. Ali možete dodati još jogurta pa prilagoditi teksturu kako vama odgovara.

img_9409

Toliko o receptu, ali…S obzirom da sam po struci magistar nutricionizma, odlučila sam svakom postu dati stručni osvrt kojeg ću nekako uvući u priču.

Svaki će recept imati tablicu koja će prikazivati energetske i nutritivne vrijednosti na 100g proizvoda i na 1 serviranje/obrok te %RDA (preporučena dnevna količina) na 1 obrok. Koliko iznosi 1 serviranje/obrok nekako ću sama odrediti u ovisnosti o tome o kojoj se namirnici radi i koji je cilj danog recepta. Za izračun energetskih i nutritivnih vrijednosti koristim uglavnom američke tablice (USDA Food composition database). Postoje i hrvatske tablice s vrijednostima (ponekad ću i njih koristiti), no one su ograničavajuće po nekim faktorima pa koristim američke. S obzirom da se hrana u Americi ipak razlikuje od hrane u našem podneblju, trudit ću se naći najsličnije kako bi podaci bili što bliži našima. O RDA i o tome kako se deklaracija čita ću u sljedeće(i)m postu.

Od ove količine namirnica dobije se otprilike 330g hummusa, što je puno i previše za jedan obrok. Za jedan solidni obrok dovoljne su dvije (onako lijepo pune) žlice, što iznosi oko 50g hummusa, koje se lako kombiniraju s kruhom ili grissinima.

1 obrok =50g hummusa (2 jušne žlice)

HUMMUS na 100g na 1 obrok %RDA* za 1 obrok
energija (kcal) 266,37 133,185 15,02%
ugljikohidrati (g) 18,65 9,325 4,05%
proteini (g) 5,37 2,685 5,96%
masti (g) 18,89 9,445 10,49%
vlakna (g) 3,96 1,98 8,25%
kolesterol (mg) 0,58 0,29 0,09%
natrij (mg) 730,69 365,345 12,14%
*RDA – preporučena dnevna količina na 2000 kcal

Ova tablica se odnosi na količine koje su u mom receptu. Ukoliko povećate ili smanjite količinu neke namirnice kada prilagođavate recept svojim guštima, energetske i nutritivne vrijednosti će se mijenjati. Ništa drastično, ali neka sam ja to napomenula..

A sada ništa drugo ne preostaje nego… miks miks i navalite! =)

Čitamo se moji!

Izvori informacija:

  1. USDA Food Composition Databases